Mesto dostojanstva nekadašnje Jugoslavije nalazi se u okviru zidova današnjeg objekta SIV- a (Savezno izvršno veće – Vlada socijalističke Jugoslavije).

 U to vreme država se kao dobra kuća – vila, gradila na jakom temelju na kojem su se porodice stvarale (one su činile ćelije države), fakulteti se upisivali (omladina je predstavljala nove nervne siteme života države), znao se put napretka, razvoja (pravili se planovi), ali i sistemi ponašanja. Mladi su stare poštovali. Dostojanstvo se na svakom koraku negovalo. Tako je to nekada bilo.

Prikaz sklada šest bivših jugoslovenskih republika odrađen je u deko dizajnu unutrašnjeg uređenja šest  salona. Svaki salon predstavlja jednu republiku (jedan sistem unutrašnjih organa države). Veća republika ima veći salon koji joj  je posvećen.  Saloni se obilaze kružnom putanjom (povezanost i dobra komunikacija). U sredini, nalazi se srce svih republika – 1 salona: najveća sala ,Jugoslavija’ koja je simbol zajedništva.

Živelo se skladno i harmonično: Makedonija, Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija. Svaki salon ima specifičan orijentalni stil koji prezentuje njegovo podneblje (tepisi tapiserije, dekoracije, biste, slike). Kažu, da su najbolje arhitekte iz svake republike uređivale svoje sale.

U to vreme, najkvalitetniji materijali su korišćeni u ovom zdanju. Lusteri koji su postavljeni, tada su bili unikatni u svetu.

Mesto  jugoslovenskog naroda na jednom mestu svakog od nas vraća u detinjstvo. To nas podseća na nekadašnje sisteme poštovanja svih oblika međuljudskih odnosa. Kada stojite u blizini vrata bilo kog krila palate, pored obezbeđenja, na kraju radnog vremena svi zaposleni u tišini i sa finim i kulturnim pozdravom, napuštaju zgradu do sutrašnjeg ponovnog dolaska. I dalje, ovde mir i poštovanje vlada.

Leave a Reply

*