Svaka slika može da prikaže lepotui luksuz ovog arhitektonskog zdanja ali o njegovoj energiji i užitku,  može samo onaj ko je u njemu boravio.

Najekskluzivniji hotel na svetu, izgrađen na veštačkom poluostrvu, arhitektonski jedinstven,  simbol je grada Dubai – ja. Izgrađen u obliku jedra arapskog tradicionalnog broda, sa visinom od 321m. Zamisao vlasnika bila je da ovim dizajnom prikaže njegovu ,plovidbu’ na pravi način. Metafizički, tako mogu mnoge poslovne stvari da ,odu’ od ovog objekta.

8000 kvadratnih metara 22-karatnog zlatnog lista!

Burj Al Arab nudi kombinaciju luksuza, tradicionalnog arapskog gostoprimstva i modernog dizajna.  Prilaz hotelu omogućen je samo preko pripadajuće blago zakrivljene polu mosta/ulice, sa strogim merama obezbeđenja (dupla zaštita). Ispred htela nalazi se fontana zbog čije visine se ne vidi ulaz u hotel. Da li postoje mogućnosti proširenja poslovanja od dana otvaranja ovog hotela?

U samom ulaznom delu, prvo što vidite jeste kaskadna voda koja se sliva ka ulaznim vratima. Recepcija se nalazi na desnoj strani lobija. Nakon pokretnih stepenica stižete u veliki atrijum gde je postavljena fontana visine 42 m, pozicionirana približno srcu prostora! Fontana  na svakih pola sata ispucava mlaz vode u navedenoj visini. Ko ne zna, sedeći u njenom podnožju, bude poprilično okupan.

Kompletan hotel ima elemente uređenja prekriven 22 karatnim zlatom. Svaki lift obasjava boja zlata. Dok ne boravite u njemu, ne shvatate mogućnost tog užitka, elegancije, otmenosti ali i mira. Ni jednog momenta ne čujete zvuk vetra, jer je kontrukcija temeljno planirana.

Zamisao unutrašnjieg raspoloživog kapaciteta apartmana  za goste veoma je neobična, jer ne postoje parni spratovi (2, 4 6, 8…). Svi apartmani su dupleks varijante sa pogledom na more. Ako dobijete apartman na prvom spratu (dnevni boravak, kupatilo, trpezarija, mini kuhinja, ostava), automatski pripada vam i deo drugog sprata gde je spavaći deo‚(kupatilo,spavaće sobe, garderober, šminkernica). Na svakom spratu korisnici apartmana imaju na raspolaganju 24h concierge  (ličnirecepcioner). Odmor i san u ovom zdanju (bez obzira što iznad svakog francuskog kreveta postoji prateće plafonsko ogledalo u istoj dimenziji) nestvaran je.

Za ovaj hotel važi pravilo : da je sagrađen na obali, blokirao bi svetlost, ovako svojim dizajnom pluta na vodI, jer brod van vode ne može ispuniti svoju funkciju!

 Gradnja Burj al Araba počela je 1994. godine. Njegov dizajn prikazuje dva “krila” broda raširena u obliku slova “V”, što je prikaz dobrog napretka kako se godine ređaju jedna za drugom.  Ta dva krila imaju ulogu jarbola, dok prostor između njih služi kao veliki atrijum.

Zbog sigurnosti temelja, graditelji su postavili konstrukciju na 230 pilona koji prodiru 40 metara u pesak. Inženjeri su potom sagradili površinski sloj od velikog kamenja, okruženog betonskim slojem u obliku pčelinjeg saća koji štiti temelje od erozije.

NAJMANJI APARTMAN PROSTIRE SE NA 169 KVADRATNIH METARA A NEJVEĆI ZAUZIMA  780 KVADRATA. I da želite da se osećate loše, nemoguće je.

Jedina mana jeste veoma slab izbor menija na švedskom stolu.

 

About the Author

Leave a Reply

*